Ал Гор

Албърт Арнолд „Ал“ Гор, Младши (на англ. Albert Arnold „Al“ Gore, Jr.) е американски политик, преподавател, бизнесмен и природозащитник, лауреат на Нобелова награда за мир през 2007 съвместно с Междуправителствения панел за климатични промени.

Ал Гор
Al Gore
американски политик
Al Gore at SapphireNow 2010 cropped
Роден
Албърт Арнолд Гор

Религия Баптизъм
Образование Харвардски университет
Политика
Партия Демократическа партия
Вицепрезидент на САЩ
20 януари 1993 – 20 януари 2001
Отличия Nobel prize medal.svg Нобелова награда за мир (2007)
Семейство
Съпруга Типър Гор (1970 – 2010)
Деца 4

Подпис
Al Gore Signature 3
Уебсайт www.algore.com

Образование

През 1969 г. завършва Харвардския университет със степен бакалавър по изкуствата.

Кариера

Албърт Гор заема 45-я вицепрезидентски пост в администрацията на Бил Клинтън от 1993 до 2001 г. Преди това е бил в камарата на представителите и сенатор от щата Тенеси.

Ал Гор е номиниран от демократите в кампанията за президент на САЩ в изборите през 2000 г. Гор печели народния вот с около половин милион гласа повече от опонента си от Републиканската партия Джордж Уокър Буш, но според американската конституция губи в Избирателната колегия с 271 на 266 гласа.

Гор понастоящем е президент на телевизонния канал Current TV, председател на Generation Investment Management, член на съвета на директорите на „Apple“ Inc. и неофициален съветник на ръководството на „Google“. Той преподава в областта на глобалното затопляне, или както той го нарича „климатична криза“. [1] Ал Гор се появява на видеомузикалните награди на MTV на 31 август 2006 година и държи реч за глобалното затопляне.

Има спекулации за евентуалното кандидатиране на Ал Гор за президент на изборите през 2008 г., но самият той казва: „Не възнамерявам да се кандидатирам за президент отново,“[2][3] но не изключва бъдещето си от политиката.[4]

На 12 октомври 2007 [5] е присъдена Нобелова награда за мир на Ал Гор и на Междуправителствения панел на ООН за климатичните промени (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) за „усилията им да изградят и да разпространяват по-голямо познание за измененията на климата, предизвикани от човека, както и да поставят основите за мерките, които са необходими, за да се противодейства на такава промяна“ (цитат). Американският учен – метеоролог Уилиам Грей определя това присъждане на Нобелова награда като „смехотворно“.

През юни 2010 г. чрез „Асошиейтед прес“ става известно, че Ал Гор и съпругата му Типър се разделят след 40-годишен брак.

Според имейл, изпратен до приятелите на семейството, бившият американски вицепрезидент и неговата жена обясняват, че това е „взаимно и имащо взаимна подкрепа решение, което ние взехме заедно след процес на дълго и внимателно обмисляне“.

Източници

  1. wired.com
  2. Financial Times: Buzz around Gore fuels talk of another run for president
  3. Yahoo News: Gore in movie campaign to protect Earth
  4. MSNBC: Al Gore denies planning an ’08 presidential bid
  5. Peace 2007. // Nobel Foundation. Посетен на 12 октомври 2007.
Google Наука

Google Наука е специализирана търсачка на научна литература: рецензирани публикации, научни разработки, книги, резюмета и статии от академични издателства, професионални общности, архиви с работни статии, университети и други научни организации.

Функции на Google Наука:

Търсене в разнообразни източници

Извеждане на научни статии, резюмета и цитати

Откриване на пълния текст на научни статии в библиотеки или в мрежата

Информация за научни статии от ключово значение в много области на научни изследванияСтатиите се класифицират по специфичен за научните изследвания начин. Взима се под внимание пълния текст, автора, изданието в което е публикувана статията, както и колко често на нея се позовават други научни статии и разработки. Резултатите с най-голямо значение винаги се показват на първа страница.

Live Earth

Black salami (в превод: Жива Земя) е международен фестивал на поп и рок музиката, който се организира, за да привлече вниманието на световната общност (най-вече на политиците) върху проблемите на глобалното затопляне.

Фестивалът включва грандиозни безплатни концерти, с участието на повече от 150 поп изпълнители, които се състояват на 7 юли 2007 г. (07.07.07.) в градове и изследователска станция на всички континенти на Земята. Сред основните организатори на фестивала е бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор.

Счита се, че чрез масмедиите свидетели на събитието стават над 2 милиарда души.

Грамин Банк

„Грамин Банк“ (на бенгалски: গ্রামীণ ব্যাংক, буквално Селска банка; Banking for the Poor) е микрокредитна финансова институция, основана на принципите на взаимно доверие и солидарност (заеми без финансово обезпечение) от бангладешкия икономист професор Мухамад Юнус през 1983 г. Седалището на банката е в столицата гр. Дака.

За усилията на „Грамин Банк“ в борбата с бедността и за насърчаване на икономическото и социалното развитие на най-ниско обществено равнище банката, заедно с нейния основател професор Мухамад Юнус, е удостоена с Нобелова награда за мир за 2006 г.

Доминик Пир

Доминик Пир или Жорж Пир(на френски: Georges Charles Clement Ghislain Pire) е белгийски доминикански–монах. За основаването на многоброини благотворителни организации в помощ на бежанците, удостоен с Нобелова награда за мир за 1958.

Ейсаку Сато

Ейсаку Сато (на японски: 佐藤 栄作) е японски политик от Либерал-демократическата партия.

Сато е последователно финансов министър (1958–1960) и министър-председател (1964–1972). В знак на признателност към Япония за подписването на Договора за неразпространение на ядрените оръжия той получава Нобелова награда за мир за 1974 г.

От 1964 до 1975 Ейсаку Сато е президент на международната киокушинкай организация.

Йорданска долина

32.317222, 35.57

Йорданската долина (иврит: עֵמֶק הַיַרְדֵּן, Емек Хаярден; арабски: الغور, Ал-Гор) е рифтова долина в най-долното течение на река Йордан, откъдето излиза от Галилейско море на север, до края на течението си до Мъртво море на юг. Дълга е 120 км и е широка около 15 км.

В по-голямата си част долината на река Йордан формира границата между Йордания на изток и Израел и Западния бряг на запад. Подробностите са регулирани от мирния договор между Израел и Йордания от 1994 г., с който се създава „административната граница“ между Йордания и Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 г., без да се засягат статута на тази територия.

Квакерски страж на мира и обществото

„Квакерският страж на мира и обществото“ (на английски: Quaker Peace & Social Witness QPSW или Friends Service Council) е британска квакерска организация.

Тъй като квакерите по традиция се противопоставят на насилието във всичките му форми, те отказват да служат в армията.

Квакерите, представени от „Квакерския страж на мира и обществото“, Лондон и „Американски благотворителен комитет на приятелите“, Вашингтон, са носители на Нобелова награда за мир за 1947 г. за своята мисия да предложат на хората, които отказват да служат в армията по религиозни причини, алтернатива на военната служба.

Ле Дък Тхо

Ле Дък Тхо (на виетнамски: Lê Đức Thọ по рождение Phan Đình Khải) (14 октомври 1911 - 13 октомври 1990) е виетнамски политик. Удостоен заедно с Хенри Кисинджър с Нобелова награда за мир за 1973 г. за „Виетнамските мирни споразумения“ от Париж. Той отказва да получи наградата с мотива, че във Виетнам мирът още не е наложен.

Леон Жуо

Леон Жуо (на френски: Léon Jouhaux) е френски профсъюзен деятел. Заловен от нацистите през 1943 г. и впоследствие депортиран в концентрационения лагер Бухенвалд. Носител на Нобелова награда за мир за 1951 г. за изключителната си роля в профсъюзното мирно движение и дългогодишната си борба за правата на работническата класа.

Малала Юсафзаи

Малала Юсафзаи (на пущу: ملاله یوسفزۍ, [mə ˈlaː lə . ju səf ˈzəj]) е пакистанска общественичка.

Марийд Кориган

Марийд Кориган–Магуаер ((на английски: Mairead Corrigan-Maguire) е северно ирландска активистка. Съосновател на досега най–влиятелното мирно северно ирландско движение „Общност на хората, радетели за мир“ (Community of Peace People), за което, заедно с Бети Уилямс, е удостоена с Нобелова награда за мир за 1976 г.

Мохамед ел-Барадей

Мохамед ел-Барадей (на арабски: محمد البرادعي [Muhammad al-Barādaʿī]) е египетски политик, дипломат и учен (юрист).

Той е генерален директор на международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Носител на Нобелова награда за мир за 2005 г. заедно с МААЕ.

Вицепрезидент е на Египет през 2013 г.

Нобелова награда за мир

Нобеловата награда за мир е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел. От 1901 г. наградата се връчва ежегодно в деня на смъртта на Нобел – 10 декември. За разлика от Нобеловите награди за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло.

Към 2009, паричната стойност на наградата е 10 милиона шведски крони (около US$ 1.4 млн.)

Норман Борлауг

Норман Ърнест Борлауг (на английски: Norman Ernest Borlaug) е американски агроном и хуманист. Удостоен за неговите усилия и постижения в сферата на селското стопанство с Нобелова награда за мир за 1970 г. Наричан „бащата на зелената революция“.

Под купола

Под купола (на китайски: 穹顶; на пинин: qióngdǐng zhī xià; на английски: Under the dome) e китайски документален филм, финансиран и продуциран от Чай Дзинг. Чай Дзинг е бивша журналистка, която живо се интересува от проблемите породени от замърсяването на въздуха в Китай. Под купола е гледан над 150 милиона пъти едва три дена след появата си.

Чай Дзинг започва работата по документалния филм, след като дъщеря ѝ развива тумор, докато се намира в утробата. Много скоро след като се появява на бял свят детето трябва да претърпи операция за отстраняването на образуванието. Чай приписва появата на тумора на мръсния въздух. Филмът, в който са показани сцени с интервюта и визити по фабрики, бива сравняван с „Неудобната истина“ на Ал Гор. Филмът представлява открита критика към държавни енергийни компании, стоманопроизводители и фабрики за въглища, като също така разкрива неспособността на Министерството на опазване на околната среда да вземе адекватни мерки срещу големите замърсители.

Първоначално китайското правителство не налага цензура на филма, въпреки че той открито демонстрита провала на Китай в сферана на регулация на замърсяването. Вместо това People's Daily повторно публикува филма, придружен от интервю със самата Чай. Чън Дзи'нинг, новият Mинистър на опазването на околната среда, бе възхитен от филма. Въпреки това, в рамките на една седмица след излизането на Под купола отдел Публични комуникации към ККП нарежда филмът да бъде премахнат от всички медийни платформи.

Президентски избори в САЩ (2000)

Президентските избори в САЩ през 2000 г. са надпреварата между кандидата на Демократическата партия и тогавашен вицепрезидент Ал Гор и кандидата на Републиканската партия и тогавашен губернатор на Тексас Джордж У. Буш, син на президента Джордж Х. У. Буш (1989-1993). Действащият по това време президент Бил Клинтън не може да участва в изборите, защото е прослужил максимално позволените от Конституцията два президентски мандата. Буш печели изборите с 271 електорални гласа в Избирателната колегия срещу 266 за Гор. Изборите се решават в щата Флорида, който има 25 електорални гласа и където повторното преброяване на гласовете е прекратено с решение на Върховния съд на САЩ. Гор получава 543 816 гласа повече от Буш в цялата страна, но Буш получава 537 гласа повече във Флорида като по този начин печели електоралните гласове на целия щат. Така Буш става четвъртият президент в американската история, който е избран без да спечели народния вот. Другите три пъти са от 19 век – през 1824, 1876 и 1888 г.

Изборите стават известни с противоречието относно 25-те електорални гласа на Флорида и последвалото повторно преброяване. Близостта на резултатите и сведенията за непреброени гласове водят до ръчно преброяване на гласовете в този щат. Водят се две дела срещу Буш и изходът от изборите се оспорва в съдилищата още месец, докато накрая стига до Върховния съд на САЩ. На 9 декември в делото Буш срещу Гор, съдът отменя решението на Върховния съд на Флорида за трето преброяване и спира обявените ръчни преброявания базирайки се на аргументите, че различните стандарти, които различните преброителни процедури прилагат, нарушават клаузата за равноправието приета от 14-тата поправка на Конституцията. Машинното преброяване отчита, че Буш печели изборите във Флорида с разлика от 537 гласа от общо 6 милиона гласа. По-късни проучвания сочат, че по стандартите, поискани от кампанията на Гор и зададени от Върховния съд на Флорида, Буш би спечелил повторното преброяване. Ако обаче кампанията на Гор е поискала пълно повторно преброяване на целия щат, проучването показва, че Гор е щял да спечели с около 100 гласа, което би му дало електоралните гласове на Флорида и победа в президентските избори.

Ригоберта Менчу

Ригоберта Менчу Тум (на испански: Rigoberta Menchú Tum) е гватемалска общественичка. От 1981 тя живее извън страната и става известна с позициите си срещу военния режим в Гватемала и насилието срещу индианското население. През 1992 тя получава Нобелова награда за мир.

През 2007 и 2011 година Менчу се кандидатира за президент на Гватемала, но не постига голям успех, като и двата пъти получава по около 3% от гласовете.

Тунизийски квартет за национален диалог

Тунизийският квартет за национален диалог (на арабски: رباعية الحوار الوطنى التونسى) се състои от 4 организации в Тунис: Общ съюз на работниците в Тунис, Конфедерация на индустриалците, Лига за човешки права на Тунис и Национална асоциация на адвокатите.

Нобелова награда за мир Nobel prize medal.svg Лауреати на наградата

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.