Акротири и Декелия

Акротири и Декелия (на гръцки: Ακρωτήρι και Δεκέλεια; на турски: Ağrotur ve Dikelya) са 2 британски военни бази на територията на остров Кипър.

Имат статут на британска задморска територия, което означава, че са под суверенитета на Обединеното кралство, но не влизат в неговия състав.

Акротири (с военновъздушна база) се намира на запад от Лимасол и има площ от 123 km2. Декелия е на изток от Ларнака с площ от 131 km2. Официален език е английският.

Акротири и Декелия
— владение на Великобритания
Знаме
(знаме)
      
Национален химн: God Save the Queen
Местоположение на Акротири и Декелия

Местоположение на Акротири и Декелия
География и население
Столица Епископи
Най-голям град Акротири
Официален език английски
Население
(пребр.)
15,700 (7 700 кипърци, 3600 британски военен персонал)
Управление
Форма Конституционна монархия
Монарх Елизабет II
История
Основаване 29 юли 1960
Икономика
Валута Евро (EUR)
Други данни
Часова зона UTC+2
Телефонен код +357

География

Базата Акротири (гр. Ακρωτήρι, тур. Agrotur; с гарнизон Епископи) е разположена на юг от Република Кипър, близо до град Лимасол. Декелия (гр. Δεκέλεια, тур. Dikelya) е разположена в югоизточната част от острова, недалеч от кипърския град Ларнака.

Акоритри и Декелия заедно заемат около 3% от площта на острова, 60% от земята е собственост на кипърски граждани или поданици на Великобритания, а 40% принадлежат на Министерството на отбраната на Британската корона.

Територията на Акротири е заобиколена от територията на Република Кипър, а Декелия – с Република Кипър, със Севернокипърската турска република и с ивицата неутрална зона (Зелената линия), разделяща гръцката и турската части на острова, охранявана от войски на ООН.

На територията на Декелия са разположени 2 анклава на Република Кипър – селата Ксилотимпу и Ормидия.

Фотогалерия

Cyprus SBAsInRed

Разположение на базите (в червено)

CIA-Akrotiri

План на Акротири

CIA-Dhekelia

План на Декелия

Външни препратки

Авдиму

Авдѝму (на гръцки: Αυδήμου) е село в Кипър, окръг Лимасол. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 614 жители.Намира се частично на територията на британските военни бази Акротири и Декелия.

Британски задморски територии

Британските задморски територии (на английски: British overseas territories) са 14 територии, които Великобритания счита, че са под неин суверенитет, но не и за част от Обединеното кралство.

Вадуц

Ваду̀ц (на немски: Vaduz, немско произношение Фаду̀ц faˈdʊʦ или faˈduːʦ) е столицата на Лихтенщайн. Население 5070 жители към 31 декември 2006 г. Разстоянието от София до Вадуц е 1189 km.

Дъблин

Дъ̀блин (на английски: Dublin; на ирландски: Baile Átha Cliath – Балъ Аахъ Клиъх) е столица и най-голям град на Република Ирландия. Главен административен център на едноименното графство Дъблин.

Разположен е в източната част на страната, при вливането на река Лифи в Ирландско море. Населението му е 506 211 жители от преброяването през 2006, а с предградията 1 585 327.Седалището на английското правителство в Ирландия е било в Дъблинския замък.

Дъглас (остров Ман)

Дъглас е столица и най-голям град на остров Ман. Селището е центъра на острова за бизнес, финанси, пренос на стоки, транспорт, пазаруване и за развлечения. Тук се намира и правителството на остров Ман.

Епископи (Кипър)

Епископи е административният център на британските военни бази в Акротири и Декелия.

Намира се в средата на Западната суверенна база заедно с Акротири. В зоната на Източната суверенна база са Декелия и Агиос Николаос, на 34°40′ с. ш. 32°51′ и. д.34.666667° с. ш. 32.85° и. д.34.666667, 32.85. Макар че не е най-голямата от британските военни бази на острова, тя е дом на цивилната и военната администрация на Суверенните военни бази.

Ерими

Ерѝми (на гръцки: Ερήμη) е село в Кипър, окръг Лимасол. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 1,432 жители.Намира се частично на територията на британските военни бази Акротири и Декелия.

Зависима територия

Под термина зависима територия разбираме територия, намираща се под управлението на някоя държава, без да е нейна съставна част.

Кипър (остров)

Кипър (на гръцки: Κύπρος; на турски: Kıbrıs) е третият по големина остров в Средиземно море, с площ 9251 km2. Географското му положение е в Азия. Той се простира на 240 км от изток на запад, като по ширина достига 100 km от север на юг. Кипър е разположен в североизточната част на Средиземно море на разстояние 380 км от Египет, 105 km от Сирия и 75 km от Турция.

36 % от територията се контролира от Севернокипърска турска република, 3,7 % – ООН (буферна област), 2,7 % – Великобритания (военни бази Акротири и Декелия), останалото е към Република Кипър.

Лисабон

Лисабон (на португалски: Lisboa, изговор на португалски Лижбо̀а) е столица и най-голям град на Португалия с население (2001 г.) на града 564 477 жители, а агломерацията – около 2 700 000 души. Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан.

Люксембург (град)

Люксембург (на люксембургски: Lëtzebuerg - Лецебург; на френски: Luxembourg; на немски: Luxemburg) е столица на Великото Херцогство Люксембург. Административен център е на Люксембургски окръг и Люксембургски кантон. Обособен е в самостоятелна градска община с площ 51,24 км2.

Ормидия

Ормѝдия (на гръцки: Ορμήδεια) е село в Кипър, окръг Ларнака. Според статистическата служба на Република Кипър през 2001 г. селото има 3960 жители.Намира се на територията на британските военни бази Акротири и Декелия.

Прищина

Прѝщина (на албански: Prishtine, на сръбски: Приштина или Priština) е най-големият град, административен център на Прищински окръг, и столица на обявилата независимост през 2008 г. Република Косово или според резолюция № 1244 на ООН – Автономен окръг Косово в състава на Сърбия с малко над 200 000 души население.

Република Кипър

Република Кипър (остаряло българско наименование: Кипрос) е държава, разположена на остров Кипър. Двата основни и официални езика в Република Кипър са гръцкият и турският. Остров Кипър е разделен на три части – Република Кипър (член на ЕС), Севернокипърска турска република (която няма официално международно признание извън Турция) и британските военни бази Акротири и Декелия.

Сан Марино (Сан Марино)

Сан Марино е столица на Република Сан Марино, разположена на Апенинския полуостров, недалеч от Адриатическо море.

Населението на града е 4493 души според преброяването от 2005 година.

Списък на страните

Този списък съдържа имената на всички международно признати суверенни държави, на де факто държавите без международно признание, и на зависимите територии.

__БЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ__

Стокхолм

Стокхолм (на шведски: Stockholm) е столицата на Швеция. Той е и първи по брой на население в Швеция. Стокхолм е община в лен Стокхолм, като населението на вътрешната част от града е 1 372 565 души, а заедно с покрайнините и окръга – 1 823 210 души.

В Стокхолм са разположени шведското правителство и шведският парламент. В града се намира и резиденцията на държавния глава, крал Карл XVI Густаф.

Сухуми

Суху̀ми (на грузински: სოხუმი; на абхазки: Аҟәа; на руски: Сухум) е град в Северозападна Грузия, столица на автономната република Абхазия. Разположен е на брега на Черно море и има население от 63 600 души, според приблизителна оценка от януари 2016 г.

Тираспол

Тираспол (на молдовски: Tiraspol) е град в Югоизточна Молдова, столица на стремящата се към отделяне от страната Приднестровска република.

Държави
Зависими територии
Непризнати държави
Страни и територии в Азия
Държави
Зависими територии
Непризнати държави
Съставни страни и зависими територии на Обединеното кралство
Съставни страни
Задморски територии
Коронни владения
Суверенни бази

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.