Акроним

Акронимът е вид абревиатура, която е образувана от началните звуци (букви) на съставляващите я думи и която се чете слято като една дума, а не буква по буква. Примери за абревиатури са: СССР (ес ес ес ер), КГБ (ка ге бе), СДС (се де се) и други. Думата „БАН“ (Българска академия на науките) е акроним, защото не се чете буква по буква като бъ а нъ или като бе а не, а се чете като една дума, т.е. /бан/. Когато акронимите са взети от чужди езици, те често не се превеждат, например NATO на български е „НАТО“ /нато/ (Организация на Северноатлантическия договор).

Някои акроними

 • БАН: Българска академия на науките
 • Laser: light amplification by stimulated emission of radiation, на български – лазер
 • комсомол: коммунистический союз молодёжи (от руски – комунистически съюз на младежта)
 • Gestapo: Geheime Staatspolizei (от немски – Гестапо, тайна държавна полиция)
 • НАТО: Организация на Северноатлантическия договор (от английски: North Atlantic Treaty Organization – NATO)
 • СПИН: Синдром на придобита имунна недостатъчност (от английски – Acquired ImmunoDeficiency Syndrome, AIDS)
 • FIFA: Fédération Internationale de Football Association (на български: Международна федерация на футболните асоциации)
 • BART: Bay Area Rapid Transit (на български: бърз транспорт на Района на Залива)
 • ZIP код: Zone Improvement Plan code (на български: код на плана за подобрение на зоните)
 • OPEC / ОПЕК: Organization of the Petroleum Exporting Countries (на български: Организация на страните износителки на петрол)
 • СИВ: Съвет за икономическа взаимопомощ
 • Коминформбюро: Комунистическо информационно бюро
 • СИП: Свободно избираем предмет.

Вижте също

EP

EP (акроним от Extended Play, чете се ий-пи) е грамофонна плоча или компактдиск с продължителност на свирене по-голяма от тази на сингъла, но по-малка от тази на албума или дългосвирещата плоча, т.е. нещо като миниалбум.

EP обикновено, но не винаги, е запис с 4 до 7 песни и продължителност на свирене 10 до 25 минути.

Думата не е разпространена в България, но се използва по отношение на западни музикални групи от втората половина на XX век насам, а в южнокорейската музика е популярно понятието миниалбум.

Energy

Energy (акроним: „NRJ“, на български Енерджи) е българска радио станция. Стартира на 17 ноември 2005 на честотите на Радио Спорт. В България е собственост на Communicorp. Радиостанцията Енерджи стартира първо във Франция през 1981 г. Има клонове и в Австрия, Белгия, Украйна, Ливан, Швейцария, Германия, Дания, Финландия, Швеция, Норвегия, България, Русия, Нова Каледония, Канада, Реюнион и Франция.

INRI

INRI е акроним на латинското IESVS NAZARENVS REX IVDAEORVM, което в превод значи „Исус Назаретски, Цар Юдейски»“.

Фразата произлиза от Новия завет и се споменава и в четирите канонични евангелия – Матей 27:37, Марк 15:26, Лука 23:38, Иоан 19:19.

MS-DOS

MS-DOS (акроним от Microsoft Disk Operating System) е историческа дискова операционна система на Майкрософт. Разполага с интерфейс с команден ред (текстов интерфейс), има много добре развито управление на файловата система, възможност за използване на драйвери за периферни устройства и много добре развит команден език. Command.com е командният интерпретатор в MS DOS и в него се съдържат най-използваните команди в операционната система.

PHP

PHP е скриптов език върху сървърната (обслужваща) страна език с отворен код, който е проектиран за уеб програмиране и е широко използван за създаване на сървърни приложения и динамично уеб-съдържание. Автор на езика е канадецът от датски произход Размус Лердорф. PHP е рекурсивен акроним от PHP: Hypertext Preprocessor (като в самото начало има значение, дадено от създателите му, на Personal Home Page). Пример за PHP приложение е МедияУики – софтуерът, използван от Уикипедия.

WYSIWYG

WYSIWYG (произнася се уизиуиг) е термин, използван при компютърните програми (акроним на What You See Is What You Get – каквото виждате, това получавате, или още това, което виждате, е това, което получавате (ТКВЕТКП)). WYSIWYG системи са тези, при които съдържанието по време на редактиране изглежда като крайния резултат. Терминът е контрастен на WYSIWYM.

Често се отнася за софтуерни програми като настолни издателски системи, дигитални текстообработващи и други видове редактори, при които редакционният екран показва материала точно във вида, в който ще бъде отпечатан или показан пред потребителя. Също се използва при програми за редактиране на уебстраници.

Типични WYSIWYG редактори са:

Microsoft Word – текстообработваща програма;

Adobe Dreamweaver – популярен редактор на уебсайтове;

Microsoft FrontPage – друг редактор на сайтове;

OpenOffice.org – свободен офис пакет;

Ckeditor и др.

ZIP-код

ZIP-кодът е наименованието на пощенски код, който се използва от Пощенската служба на САЩ от началото на 1960-те години. Изразът е акроним от Zone Improvement Plan code (План за подобрение на зоните). ZIP се изписва винаги с главни букви. Основният ZIP-код е петцифрен, например 12345. От 1983 г. е въведен разширен ZIP-код, ZIP+4 във формат ХХХХХ-ХХХХ, който се състои от девет цифри (основният ZIP-код, тире, останалите четири), като последните четири цифри позволяват пратките да бъдат упътени по-точно и бързо до получателя. Пълният деветцифрен код не е задължителен – повечето физически лица дори не го знаят и обикновено ползват петцифрения основен код. Деветцифреният разширен код се използва предимно от организации, компании и правителствени органи и обикновено е компютърно генериран на етикета на писмото или пратката. Фирми и организации с голям обем изходяща поща могат да кандидатстват за намаление на пощенските такси ако въведат определени стандарти за автоматизация на пратките, вкл. пълния деветцифрен ZIP-код и пощенски баркод.

В допълнение към ZIP-кодовете, в САЩ всеки щат има и пощенски индекс (също наричан пощенски код, Postal code). Например за Калифорния е CA (от California), а за щата Ню Йорк – NY.

Примерен адрес на Фондация Уикимедия, където FL e пощенският индекс на щата Флорида, а 33701 е основният петцифрен ZIP-код:

Wikimedia Foundation Inc.

200 2nd Ave. South #358

St. Petersburg, FL 33701

Абревиатура

Абревиатурата (италиански: abbreviatura; от латински: brevis, „кратък“) или съкращението е дума, която се образува от началните букви или срички на сложни наименования и представлява по-кратка (съкратена) форма за записване и/или четене на сложно (и/или дълго за изписване) наименование. При абревиатурите краесловията на думите се съкращават и не се поставят точки. Съкращенията помагат за сбиване на текста и информацията на по-малко място.

ГАЗ

„ГАЗ“ е руски производител на камиони и тежки автомобили и марка на негови автомобили. В чужбина е по-известна марката им „Волга“.

Намира се в Нижни Новгород. Заводът е създаден през 1932 г. в сътрудничество с „Форд“. Името е акроним от „Горьковский автомобильный завод“ - по името Горки на града по времето на Съветския съюз.

Известни следвоенни модели са:

ГАЗ-51 (наричана неофициално „Молотовка“)

ГАЗ-69 (наричана неофициално „Текезесарка“ в България)

ГАЗ-20 „Победа“

ГАЗ-21 „Волга“

ГАЗ-22 „Волга универсал“

ГАЗ-12 „ЗиМ“

ГАЗ-13 „Чайка“

ГАЗ-14 „Чайка“

ГАЗ-53

ГАЗ-63

ГАЗ-66 (наричана неофициално „Виетнамка“)

ГАЗ-62

ГАЗ-24 „Волга“

ГАЗ-2410 „Волга“

ГАЗ-3110 „Волга“

ГАЗ-3302 „Газела“ („Газель“ на руски)Понастоящем „ГАЗ“ е част от „Група ГАЗ“, чийто собственик е Олег Дерипаска.

ГНУ

GNU е операционна система, чието име (рекурсивен акроним) означава GNU не е Unix (GNU's Not Unix). Проектът GNU е създаден от Ричард Столман, през 1983 г., като целта му е създаването на напълно свободна операционна система, наричана система GNU и свободен софтуер, който да работи на тази операционна система. Свободна операционна система означава, че всеки може да я копира, модифицира и разпространява свободно.

GNU се разработва от GNU Project. Най-известните програми, които са част от проекта GNU, са операционната система GNU Hurd, GNU Compiler Collection (gcc), GNU Binary Utilities (binutils), обвивката bash, GNU библиотеката на C (glibc) и GNU Core Utilities (coreutils).

ГУЛАГ

ГУЛАГ или Главно управление на наказателните лагери (на руски: ГУЛаг, произнасяне, акроним на Главное управление лагерей и мест заключе́ния) е управление към НКВД и държавен орган в Съветския съюз, отговорен за администрацията на системата от основни съветски работнически лагери за изправителен труд (ИТЛ) от 30-те до 50-те години на 20 век. Макар в лагерите да са въдворявани голям брой осъдени – от дребни джебчии до политически затворници – голям брой от тях били намерени за виновни посредством опростени съдебни процедури, като НКВД тройките и други средства извън обсега на правосъдието. ГУЛАГ се разглежда като основен инструмент за политическа репресия в Съветския съюз.

Електрокардиограма

Електрокардиограмата (акроним на български: ЕКГ или EKG, от немски: Elektrokardiogramm) е записаният изходен резултат на електрическата активност на сърцето. Електрическото напрежение, произведено от електрическата проводимост на сърцето, измерено през кожата в различни точки чрез електроди, за определен период от време се записва на лентата, или на екрана на компютъра.

Проверката на електрическата активност на сърцето е неинвазивен тест, широко разпространен в болници и клиники. Резултатите могат да предоставят информация за физиологичното състояние на сърцето в покой или при натоварване и показват сърдечни заболявания, като миокарден инфаркт и аритмии.

Има 12 отвеждания – 6 периферни и 6 прекордиални. На крайниците са 3 двуполюсни и 3 еднополюсни отвеждания.

ЛГБТ

ЛГБТ (или ГЛБТ) е акроним, от първите букви на думите и означаващ всички лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора. Този термин се счита за по-точен, приемлив и не толкова противоречив, колкото налаганият от джендър науката през 90-те термин куиър (от англ. 'queer').

Терминът възниква през 1990 г. като адаптация на по-краткия вариант ЛГБ, а към 2004 г. терминът ЛГБТ е придобил такова разпространение, че официално се използва от почти всички организации и центрове на гей-общността, както и от ЛГБТ медиите в англоезичните държави.

Международна автомобилна федерация

Международната автомобилна федерация, ФИА (фр. Fédération Internationale de l'Automobile, FIA), е световната организация на автомобилистите със седалище в Париж.

Тя е сдружение с нестопанска цел. Отначало е позната като „Международна асоциация на признати автомобилните клубове“ (AIACR), основана на 20 юни 1904 г. за да представлява интересите на автомобилните асоциации и потребителите.

ФИА има 150 национални клона в 118 страни с около 100 милиона члена.

ФИА е известна като организация на моторните спортове, най-вече с организираните и контролирани от нея състезания от Формула 1, Световния рали шампионат и Шампионата за туристически автомобили (WTCC). Настоящият ѝ президент е Жан Тод.

Със седалище в Париж, Франция, Площад "Конкорд" 8, ФИА се състои от 222 организации-членки в 125 страни по света. .

Както е случая с футбола ФИФА, ФИА е известен със своето име и френски акроним, дори и в англоезичните страни, но понякога предоставени като „Международната федерация по автомобилизъм”.

Неговата най-важна роля е в организирането и съдииството на състезания от Формула 1. ФИА, заедно с FIM също участват в опитите за поставяне на рекорди за скорост по земя.

Неологизъм

Неологизъм (на гръцки език – νεολογισμός, от νέος – нов и λόγος – дума), новословие или новодумие в езикознанието е дума, която се е появила наскоро в езика и (в тесен смисъл) която е приета в научни речници.

Словното богатство на всички езици малко или много се променя постоянно, някои думи се появяват, други отпадат (архаизми). Неологизмите и архаизмите са относителни понятия в историята на езиците. Някои архаизми навлизат наново в езика, а и някои неологизми стават в течение на времето архаизми. В немския език например само през последните години са се появили 8 хил. думи, кодифицирани в официалния речник „Дуден“. Думи, които са употребени еднократно от някого или известно време в тесни среди (жаргон) не са неологизми и не се намират в речници. Причина за появата на нови думи са развитието на техниката, културата, обществените отношения и др. Например думата „сайт“ е неологизъм в българския език, но въпросът дали някои термини, примерно технически, са неологизми или рядко употребявани думи е спорен.

„Неологизъм“ може да е освен една „нова дума“, така и „дума с ново значение“, както и „нова съставна дума“, съкратена дума, акроним, криптограма и др. Правописът и произношението на неологизми, които са заимки от чужди езици, често едва след известно време придобиват кодифицираната си, общопризната и общоупотребявана форма. Консервативната лингвистика и някои обществени среди се отнасят враждебно към много неологизми, особено чуждиците, напр. нърд. За пояснение или определяне като синоними силогизмите се пишат понякога в кавички или скоби.

Иван Вазов и Петко Р. Славейков са създали много неологизми в българския език. Сред тях са думите стремеж, летеж, влак, лъх и блян.

Рекурсивен акроним

Рекурсивен акроним се нарича акроним, който се отнася до самия себе си. Най-старият акроним е може би този на кредитните карти VISA през 1976 – VISA International Service Association.

Не след дълго в компютърния свят тези акроними се възприемат като хакерски (особено в MIT). Първият рекурсивен акроним от този вид възниква през 1977 или 1978 и се казва TINT – TINT Is Not Teco. През историята на компютрите сме свидетели на множество примери за такива акроними като:

GNU: Gnu's Not Unix

Cygnus: Cygnus: Your GNU Support

Wine: Wine Is Not an Emulator

Сонар

Сонар (акроним от английски: SOund Navigation And Ranging) е техника и средство, което използва законите за разпространение на звука, за намиране на предмети под вода. Съществуват два вида – активен (изпращане на звуков сигнал и регистриране на неговото ехо т.е. необходими са излъчвател, предавател и приемник) и пасивен (слушане на шум, за което е необходим само приемник). Акустичните честоти, използвани в сонарни системи варират от много ниски (инфразвукови) до много високи (ултразвукови). Науката, изучаваща подводния звук, е позната като хидроакустика.

ТАРОМ

Авиокомпания „ТАРОМ“ е националният авиопревозвач на Румъния. Седалището на компанията е в гр. Отопени, Окръг Илфов.

Базирана е на летище „Анри Коанда“ край Букурещ. Търговското име на ТАРОМ е акроним от Transporturile Aeriene ROMâne (Румънски въздушен транспорт). Авиокомпанията изпълнява редовни полети до 10 града в Румъния (Бакъу, Бая Маре, Клуж-Напока, Орадя, Сату Маре, Сибиу, Сучава, Търгу Муреш, Тимишоара, Яш), както и дестинации в Европа, Африка и Близкия изток.

Хамас

Хамас, акроним за Ха̀ракат ал-Мука̀ууама ал-Исла:мѝйя (на арабски: Ислямско движение за съпротива, „хамас“ (حماس) на арабски означава стремеж, устрем) е палестинска паравоенна и политическа организация. Основана е от Ахмед Ясин и Мухаммед Таха в края на 1987 г. като издънка на Мюсюлманското братство. Основната ѝ цел е унищожаването на Израел и създаването на държава Палестина. Хамас се ръководи от Халед Машаал до 6 май 2017 г. На 6 май 2017 г. Хамас избира своя нов лидер Исмаил Хания. Базата на Хамас е в ивицата Газа, но организацията води операции и на Западния бряг.

Хамас е смятана за терористична организация от САЩ, Израел и Европейския съюз. Част от подкрепата към нея се дължи на благотворителните ѝ акции за подпомагане на бедните палестинци, както и на военизираните ѝ възгледи. На запад Хамас е известна със своята тактиката за самоубийствените атентати срещу Израел, като те най-вече са насочени към израелските военни и тайни сили, за да бъде преустановена окупацията на Западния бряг и на ивицата Газа, както и за да унищожи Израел (на който групировката гледа като на завзета палестинска земя). Голяма част от населението на Палестина подкрепя движението за съпротива.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.