Академично гребане

Гребането е воден спорт с лодки.

За него е характерно, че греблата имат опорна точка с лодката (за разлика от кану-каяк спорта, където греблата нямат опорна точка с лодката). Затова, за да работи греблото като лост, гребците седят с гръб към посоката на движение. При гребане те използват основно силата на краката си чрез специална седалка (наречена слайд) движеща се върху релси (наречени ролбани). Има 2 вида лодки – „разпашни“ (всеки гребец гребе с гребло, което държи с двете ръце) и „скул“ (всеки гребец гребе с 2 гребла, по едно във всяка ръка). Единият от гребците на двойната лодка се нарича носови – стои на носа и следи темпото (ритъма на загребване) на другия – наречен загребни, стоящ на бака на лодката. Лодката с 1 гребец се нарича скиф. Има също и лодки за четирима гребци, като и за осмина гребци (където всеки гребец винаги е с по 1 гребло).

Общият брой на видовете лодки в този спорт е 9: скиф, 2-ка разпашно с рулеви (накратко 2-ка със), 2-ка разпашно без рулеви (2-ка без), 2-ка скул, 4-ка разпашно с рулеви (4-ка със), 4-ка разпашно без рулеви (4-ка без), 4-ка скул, 4-скул с рулеви, 8-ка разпашно. При лодките с рулеви последният управлява курса на лодката и е препоръчително да е нисък и лек (за да олекотява лодката).

Има гребни тренажори, наречени ергометри. Те отчитат резултатите, но те не са същите като в лодка, защото не се отчита тегло, което е от голямо значение.

Академичното гребане е сред най-тежките спортове, който натоварва и развива мускулатурата на цялото тяло и изисква много голям витален капацитет (вместимост на белите дробове). Изисква се и добро чувство за равновесие и координация на собствените движения с тези на останалите гребци в лодката. Гребането е спорт, който развива качества като стремеж за пълен синхрон и екипност. В гребането спортистите научават, че ако не успееш да ги приложиш в полза на отбора си, личните ти качества нямат значение за никого. Вероятно за това повече от 100 години колежи и университети активно стимулират студентите си да практикуват гребане.

Академичното гребане е създадено в известните английски университети – Оксфордски и Кеймбриджки. Оттам идва и името му. В този вид гребане основно се натоварват най-силните групи мускули – краката, кръста и ръцете.

GB Pair at Henley 2004
Гребци
На Олимпиадата в Гуанджу, 2015 г.

Състезания

Стандартната състезателна дистанция е 2000 м. Най-старото състезание е регатата между университетите на Оксфорд и Кеймбридж, проведена за първи път през 1829 г.

Външни препратки

Борис Йотов

Борис Йотов (на азербайджански: Boris Yotov) е български и азербайджански гребец.

Роден е на 25 февруари 1996 година в София. От ранна възраст се занимава с академично гребане.

По-късно получава азербайджанско гражданство. През 2014 година е 2-ри на европейското първенство в дисциплината двойка скул заедно с Александър Александров.

От 2016 г. се състезава за България. Европейски шампион по академично гребане в дисциплината "Скиф" за младежи до 23 години от първенството в полския град Крушвица на 3 септември 2017 г.

Носител на званието „Заслужил гражданин на Община Горна Малина“ с Решение № 113 от Протокол № 9 на общинскиs съвет.

Гинка Гюрова

Гинка Гюрова е българска състезателка по академично гребане. Тя е част от четворката скул без кърмчия, спечелила сребърен медал от олимпиадата в Монреал през 1976 г. Другите участнички в българския екипаж са - Рени Йорданова, Лиляна Васева, Марийка Модева и Капка Георгиева-Панайотова - рулеви.На олимпиадата в Москва през 1980 г. отново печели сребърен медал в дисциплината с Марийка Модева, Рита Тодорова, Искра Велинова и Надя Филипова.

Десислава Георгиева

Десислава Ангелова е българска състезателка по академично гребане.

Екипаж

Екипаж е група хора, обединени в определена структура или йерархия с цел изпълнение на съвместна работа или задача.

Думата екипаж е най-често използвана и произхожда от мореплаването, където екипажът на плавателните съдове изпълнява различни функции за съвместното им управление.

Екипажите на плавателните съдове са подчинени на строга йерархия, в която начело е капитана на съда (командир на екипажа), неговият помощник, младшите командири и най-ниско в йерархията са изпълнителите — моряците. В настояще време в състава на морския екипаж влизат хора от много специалности - навигатор, радист, готвач и др.

В днешни дни думата екипаж се използва и в спорта - за екипите на спортни плавателни съдове (регати, кану-каяк, академично гребане и др.), в космонавтиката, гражданската авиация и мн. други.

Понякога вместо екипаж се използва думата команда.

Здравка Йорданова

Здравка Йорданова е българска състезателка по академично гребане.

Капка Георгиева-Панайотова

Капка Георгиева-Панайотова е българска състезателка по академично гребане. Тя е рулеви на четворката скул без кърмчия, спечелила сребърен медал от олимпиадата в Монреал през 1976 година. Другите участнички в българския екипаж са - Рени Йорданова, Гинка Гюрова, Лиляна Васева и Марийка Модева.

Лиляна Васева

Лиляна Васева е българска състезателка по академично гребане. Тя е част от четворката скул без кърмчия, спечелила сребърен медал от олимпиадата в Монреал през 1976 г. Другите участнички в българския екипаж са - Рени Йорданова, Гинка Гюрова, Марийка Модева и Капка Георгиева-Панайотова - рулеви.

Магдалена Георгиева

Магдалена Стоянова Георгиева е българска спортистка, една от най-успешните български състезателки по академично гребане, а по-късно и треньор до 2000 г.

1979 г. СП за девойки – сребърен медал 4х (четворка скул)

1980 г. СП за девойки – сребърен медал 4х (четворка скул)

1984 г. Москва-"олимпийска регата" бронзов медал 1x(скиф)

1985 г. СП – бронзов медал 2x (двойка скул)

1986 г. СП – сребърен медал 1x (скиф)

1987 г. СП – златен медал 1x (скиф)

1988 г. ОИ Сеул – бронзов медал на 1x (скиф)

1989 г. СП –2 бронзови медала в дисциплините – 2x (двойка скул) и 4x (четворка скул)От 2000 г. до 2014 г.работи за ВВС на РБ.

Марийка Модева

Марийка Модева е българска състезателка по академично гребане. Тя е част от четворката скул без кърмчия, спечелила сребърен медал от олимпиадата в Монреал през 1976 година. Другите участнички в българския екипаж са - Рени Йорданова, Гинка Гюрова, Лиляна Васева и Капка Георгиева-Панайотова - рулеви.На олимпиадата в Москва през 1980 г. отново печели сребърен медал в дисциплината с Гинка Гюрова, Рита Тодорова, Искра Велинова и Надя Филипова.

Регата

Регатата (на италиански: regata, от riga – ред, линия; стартова линия) е голямо, обикновено традиционно, състезание по ветроходство или гребане, състоящо се от серия съревнования за съдове от разни класи.

Понякога така наричат съревнования по водомоторен спорт или съревнования на радиоуправляеми яхти. Регати се казват също съревнованията по ветроходство, включени в програмата на Олимпийските игри, и предшестващите ги предолимпийски състезания.

Сред първите известни регати е състоялата се през 1740 г. регата на гондолиери във Венеция. От средата на 19 в. регати по ветроходство и гребане започват да се провеждат във Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария, Белгия, а от края на 19 - началото на 20 в. - и в Скандинавия, Русия, САЩ, Канада, Латинска Америка и др. България е сред организаторите на ежегодната международна гребна регата ТИД (Tour International Danubien, TID) по Дунав.

Световна известност получават:

Хенлийската регата по академично гребане (от 1839 г. на Темза край гр. Хенли, близо до Лондон) и

Килската ветроходна регата (от 1897 г., Килски залив, Балтийско море, близо до гр. Кил, Германия).

Регата Оксфорд-Кеймбридж

Регатата „Оксфорд – Кеймбридж“ (на английски: The Boat Race, буквално Състезанието с лодки) е регата с лодки по Темза между отборите на Оксфордския и Кеймбриджкия университети, провеждана ежегодно в Лондон.

Тя е сред първите 5 състезания по популярност във Великобритания. С нея всяка година се открива т.нар „светски сезон“, в който влизат също тенис турнирът в Уимбълдън, изложбата на цветя в Челси и конните надбягвания Royal Ascot в Аскът.

Това състезание е най-старото и най-престижното състезание по академично гребане в света. Първата регата е проведена на 10 юни 1829 г. в Хенли на Темза по инициатива на студентите Чарлз Меривейл (Кеймбридж) и Чарлз Уордсуърт (Оксфорд). От 1856 г. регатата се провежда ежегодно, с изключение на годините на световните войни.

Традиционно регата се провежда последната събота на март или първата събота на април. Дистанцията е 4 мили и 374 ярда (6779 метра). Стартът на регатата е на Пътни бридж в квартал Пътни, финалът – в Мортлейк, гребе се срещу течението на реката. Във всяка лодка има 8 гребци и 1 рулеви. През последните няколко десетилетия времето за изминаване на разстоянието е в рамките на 16 – 20 минути. Отборът на Кеймбридж е в светлосини екипи, а на Оксфорд – в тъмносини.

Няма ограничение за теглото, пола и възрастта на състезателите. Гребците са предимно мъже от тежка категория (над 90 килограма). Всеки гребец прави по около 600 загребвания. Рулевият трябва да е възможно най-лек, като от 1981 г. насам е имало случаи рулеве да е жена, а през 1989 и двата отбора са с рулеви жени.

От 1965 г. насам преди основния старт се провежда състезание на резервните отбори. До 2019 г. победители в регатата 84 пъти са били представителите на Кеймбридж, срещу 80 победи за тези на Оксфорд, има и равенство.

Рени Йорданова

Рени Йорданова е българска състезателка по академично гребане.

Тя е част от четворката скул без кърмчия, спечелила сребърен медал от олимпиадата в Монреал през 1976 г. Другите участнички в българския екипаж са Гинка Гюрова, Лиляна Васева, Марийка Модева и Капка Георгиева-Панайотова (рулеви).

Светла Оцетова

Светла Христова Оцетова е българска състезателка по академично гребане, спортна функционерка и архитектка.

Свилен Нейков

Свилен Емилов Нейков е български състезател и треньор по гребане, педагог. Избран е за министър на физическото възпитание и спорта на 27 юли 2009 г. в първото правителство на Бойко Борисов.

Сийка Келбечева

Сийка Келбечева е българска състезателка по академично гребане.

Скиф

Скифът е вид лодка, както и (съкратено) название на спортна дисциплина в академичното гребане.

Едноместният скиф е едноместна лодка с 2 весла - по 1 във всяка ръка на състезателя. Изискванията към лодката скиф са: минимално тегло на лодката до 14 кг (30,8 фунта), средна дължина около 8,2 м (27 фута).Дисциплината е сред признатите от Международната федерация по гребане и МОК за олимпийска дисциплина.

Спортист на годината на България

Спортист на годината е годишна награда присъждана на най-добрия български спортист за годината. Победителят се избира от акредитирани журналисти.

За пръв път анкетата е организирана през 1942 от в. „Спорт“ и най-добрият спортист на България е определен между читателите на вестника. През 1948 и 1955 организатор е в. „Народен спорт“ и отново читателите определят класирането. През 1956 анкетата се провежда между слушателите на радио „София“. Тези 4 анкети са неофициални.

Първият официален победител е определен през 1958 и това е баскетболистката Ваня Войнова. От 1986 до 1989 са организирани отделни класации за мъже и жени. Най-много наградата е печелена от Стефка Костадинова – 4 пъти. Следват: 3 пъти – Боян Радев и Станка Златева, 2 пъти – Продан Гарджев, Петър Киров, Христо Марков, Серафим Тодоров, Йордан Йовчев, Румяна Нейкова и Григор Димитров. С една награда са 46 спортисти (вкл. 2015 г.).

Спортно училище „Васил Левски“ (Пловдив)

Спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив е най-старото спортно училище в България. В многогодишната си история училището поставя основите за изграждане на много спортисти, прославили България по целия свят.

Стоянка Груйчева

Стоянка Груйчева е българска състезателка по академично гребане.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.