Айфелова кула

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Айфелова кула.
Айфелова кула
Tour eiffel at sunrise from the trocadero
Изглед към Айфеловата кула от север
Основни данни
Местоположение Марсово поле, Париж,
Flag of France.svg Франция
Размери в план 125 × 125 m
Височина:  
 · Под на 1-ви етаж 57,63 m
 · Под на 2-ри етаж 115,73 m
 · Под на 3-ти етаж 276,13 m
 · Общо с антената 324 m (от 2000 г.)
Тегло:  
 · Общо 10 100 t
 · Метална конструкция 7 300 t
Натоварване на почвата 45 N/cm²
Материал Пудлинговано желязо от заводите в Помпе, Лотарингия
Брой на елементите 18 038 метални елемента и 2 500 000 нита
Цвят Кафяво „Айфелова кула“ (от 1968 г.)
История
Предприемач Густав Айфел и с-ие
Инженер Морис Кьохлен, Емил Нугие
Архитект Стефан Совестр
Основни дати:  
 · Проектиране 1884 – 1887 г.
 · Строителство 1887 – 1889 г.
2 години, 2 месеца и 5 дни
 · Откриване 31 март 1889 г.
Управление
Собственик Париж
Концесионер:  
 · 1981 – 2005 г. Ново дружество за експлоатация на Айфеловата кула (SNTE)
 · 2006 – 2015 г. Дружество за експлоатация на Айфеловата кула (SETE)
Служители ≈ 500
Посещения:  
 · Годишно ≈ 6 612 000 (2010)
 · От откривнето 236 445 812 (1889 – 2007)
Официален сайт tour-eiffel.fr
Paris department land cover location map
48.8583° с. ш. 2.2945° и. д.
Разположение в Париж

Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel, [tuʀ efɛl]) е метална решетъчна кула с височина 324 m (заедно с антените, приблизително колкото 81-етажна сграда), издигната в северозападния край на парка „Марсово поле“ в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман.

Превърнала се е в един от най-популярните символи на френската столица и Франция, и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят.[1]

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Първоначално е наречена просто „300-метровата кула“, но по-късно приема името на Айфел. Кулата е най-високото съоръжение в Париж[2] и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света[3][4], изкачвана ежегодно от милиони посетители. В 2006 г. на нея са се изкачили 6 719 200 души, а до 31 декември 2007 г. общо 236 445 812. Посреща своя 250-милионен посетител през 2010 г. През 2011 г. е посетена от над 7,1 милиона туристи, 75% от които чужденци[5].

Айфеловата кула, с първоначална височина от 312 m, остава най-високата конструкция в света от своето построяване до 1930 г., когато е построен Крайслер Билдинг в Ню Йорк, който я измества от тази позиция. Ако не се отчитат поставените върху конструкциите антени, Айфеловата кула и днес е втора по височина във Франция след завършения през 2004 г. Виадукт Мийо. Височината ѝ става 327 m на 8 март 2011 г. с поставянето на предавател за цифрова ефирна телевизия.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

История

Проектът

Caricature Gustave Eiffel
Карикатура на Айфел, в която се сравняват египетските пирамиди и Айфеловата кула

Френските власти решават да устроят световно изложение по случай стогодишния юбилей на Френската революция (1789 г.). Парижката градска администрация моли известния инженер Густав Айфел да внесе съответно предложение. В началото Айфел е озадачен, но след това, след като се рови известно време в своите архиви, той внася за разглеждане чертеж на 300-метрова желязна кула, на която дотогава почти не обръща внимание. На 18 септември 1884 г. той получава съвместно със своите сътрудници патент на проекта, а впоследствие и изключителното право.

Конкурсът за архитектурните и инженерни проекти, които трябва да определят архитектурния облик на бъдещото Световно изложение, стартира на 1 май 1886 г. В конкурса взимат участие 107 претенденти, повечето от които в една или друга степен повтарят проекта на кулата, предложен от Густав Айфел. Неговият проект става един от четирите победители. Тогава той внася окончателните изменения, като прави компромис между първоначалната чисто инженерна схема и декоративни елементи.

В края на краищата комитетът се спира на плана на Айфел, въпреки че всъщност идеята не е негова, а на неговите сътрудници – Емил Нугие и Морис Кьохлен. Да се построи такова съоръжение само за две години е възможно благодарение на особения метод на строителство. С това се обяснява и решението на комитета в полза на този проект. След като получава първа награда, Айфел се включва с ентусиазъм в реализирането му. Проектът обаче се оказва „сух“ в техническо отношение и не отговаря на нуждите и изискванията на Световното изложение за изящна и изискана архитектура. Затова са потърсени услугите на френския архитект Стефан Совестър, на когото е възложено да придаде на кулата художествен облик. Той предлага свързването на опорите с величествени арки, които да служат и като главен вход на изложбата. Неговото предложение също така включва остъклени зали и различни декоративни елементи за украса.

През януари 1887 г. Айфел, правителството и местните власти в Париж подписват договор, съгласно който на Айфел се предоставя за лично ползване и експлоатация кулата за срок от 25 години. Строителството струва 7 800 000 франка, които се изплащат само с доходите от самата изложба, а последвалата експлоатация на кулата се оказва доста доходоносен бизнес.

Строителството

Maurice koechlin pylone
Първоначалната скица на Морис Кьохлен

Строителните работи продължават две години, два месеца и пет дни (от 28 януари 1887 г. до 31 март 1889 г.). В тях участват 300 работници.[6] За бързия строеж способстват изключително висококачествените 1700 общи чертежи и 3629 детайлни скици с указани точни размери на над 18 038 метални детайли[7], съединени с два и половина милиона нитове. Нито една от частите не тежи повече от 3 тона, което облекчава издигането им. Отделно много от тях идват на конски каруци, вече сглобени във фабриката в близкото парижко предградие Левалоа-Пере. Един от най-важните въпроси за Айфел е безопасността. Имайки предвид мерките за сигурност тогава, забележителен е фактът, че само един работник е намерил смъртта си при построяването на кулата (по време на инсталиране на асансьора на фирмата Otis), което е изключително постижение за онова време.

Творческата интелигенция на Франция е възмутена от дръзкия проект на Густав Айфел и се опитва да спре строителството от самото начало. На 15 февруари 1887 година група културни дейци представят жалба пред ръководителя на проекта, господин Алфан. Сред тях са Ги дьо Мопасан, Александър Дюма-син, Шарл Гарние и Франсоа Копе. Мопасан определя кулата като висока и мършава пирамида от железни стълби с по-скоро тромав и гигантски скелет, чиято основа сякаш е направена, за да носи ужасен паметник на Циклоп, а оттам се проточва в смешен и тънък профил на заводски комин[8]. Те се страхуват, че кулата няма да отговаря на архитектурния стил на града, създаван с векове. Въпреки това, по-късно Ги дьо Мопасан редовно обядва в ресторанта на първия етаж. На въпроса защо го прави, след като не му харесва кулата, той отговаря: „Това е единственото място в целия огромен Париж, откъдето тя не може да се види“[9].

Основите са излети и завършени до 30 юни 1887 г., след което започва изграждането на железните части. Най-сложна се оказва първата платформа, и по-точно привеждането ѝ в хоризонтално положение. За целта трябва да се построи огромно дървено скеле. Строителните работи не са лесни, вървят бавно, но без прекъсване. Трудностите подновяват опасенията за структурната ефективност и безопасност и в пресата се появяват заглавия като „Самоубийството на Айфел“ или „Айфел е полудял“[10]. На този етап малък „пълзящ“ кран е инсталиран във всеки един от краката на кулата по релси, които да се използват по-късно за монтиране на асансьорите. Критичният етап на съединяването на четирите крака на нивото на първата платформа завършва през март 1888 г. Споровете сред творческата интелигенция постепенно заглъхват със завършването на съоръжението и с признаването на наистина всеобщия му успех.

Осветена е на 31 март 1889 г., когато Густав Айфел завежда група правителствени личности на обиколка. По това време асансьорите не работят и изкачването става пеша. Повечето представители остават на долните нива, но една малка група стига върха, където поставят трибагреника на Франция. Процедурата е придружена от 25 залпа, изстреляни от по-долното ниво. Официално кулата е отворена за посещения на 6 май 1889 г. Тя мигновено се превръща в хит и се образуват големи опашки от желаещи да се качат да я разгледат. Билетът за първото ниво е 2 франка, за второто – 3, а за върха – 5, като в неделя се предлагат на половин цена. До края на изложението е изкачена от 2 милиона души[11]. Четиридесет и една години остава най-високата конструкция в света. Нейният архитект Густав Айфел е автор и на други известни постройки като Статуята на свободата, виадуктът в Гараби (Кантал), гара Нюгати в Будапеща (Унгария).

Кулата е висока 324 m.[12] В зависимост от околната температура височината ѝ може да се промени най-много с 8 cm заради разширението на метала. При буря максималното ѝ отклонение е 15 cm. Изградена е от пудлинговано желязо. Конструкцията ѝ съдържа 18 038 метални части и 2 500 000 нита, тежи 10 100 t. До върха се стига по 1792 стъпала, което е годината на обявяване на Първата Френска Република. В построяването ѝ участват 50 инженери и около 300 работници. След поредица изчисления инженерите извиват подпорите така, че кулата да устоява на ветровете.

От създаването ѝ насам тя е била пребоядисвана 17 пъти, или по един път на всеки 7 години. Според нейния създател боядисването е гаранция за съхранението на металните конструкции. Цветовете са били сменяни няколко пъти: отначало кафяво-червено, след това бежово-жълто и последно – бронзово. Използвани са различни нюанси, за да може цветът да остане неизменен за очите на зрителите. За да бъде боядисана кулата, са нужни 60 t боя и 25 бояджии трябва да работят повече от една година. Последното пребоядисване е започнало през декември 2001 г. и е завършило през юни 2003 г.

Construction tour eiffel

18 юли 1887 г.: Започване на строежа

Construction tour eiffel4

15 май 1888 г.: монтиране на първия етаж

Construction tour eiffel5

21 август 1888 г.: монтиране на втората платформа

Construction tour eiffel6

26 декември 1888 г.: монтаж на третата част

Construction tour eiffel7

15 март 1889 г.: поставяне на кампанилата

Construction tour eiffel8

Края на март 1889 г.: завършен вид

След изложението

Lightning striking the Eiffel Tower - NOAA
Мълния удря Айфеловата кула

Първоначалният договор с Айфел е кулата да се демонтира след 20 години. Но съоръжението има внезапен и потресаващ успех. До края на годината са изплатени повече от три четвърти от разходите по строителството. Няколко години по-късно Айфеловата кула намира ново приложение. През октомври 1898 г. Йожен Дюкрете провежда първия сеанс на телеграфна връзка между Айфеловата кула и Пантеона, разстоянието между които е 4 km. На 4 юли 1902 г. в 21:20 ч. мълния удря Айфеловата кула. През 1903 г. генерал Ферие я използва за своите научни експерименти. Използвана е и от военните. През 1906 г. на нея се помещава първата радиостанция. На 12 януари 1908 г. от Айфеловата кула е излъчено първото радиосъобщение на голямо разстояние. През 1910 г. отец Теодор Улф наблюдава радиацията на върха и в основата на Айфеловата кула. Установявайки по-голямо лъчение на върха, той открива космическите лъчи.[13] На 4 февруари 1912 г. австрийският шивач Франц Райхелт скача от 60-метрова височина от първото ниво на Айфеловата кула, като на гърба си има собственоръчно изработен плащ-парашут. Парашутът обаче не сработва, не се отваря и изобретателят намира смъртта си след скока.

Айфел удължава арендата на кулата за 70 години. През 1921 г. се осъществява първото радиопредаване от кулата. Това става възможно след поставянето на специални антени. От 1922 г. започва редовна радиопрограма, наречена „Айфелова кула“. През 1925 г. мошеникът Виктор Ластиг на два пъти продава Айфеловата кула за скрап.[14] През същата 1925 г. се правят първите опити за ретранслация на телевизионен сигнал. Айфеловата кула загубва статута си на „най-висока конструкция на света“ след издигането на Крайслер Билдинг през 1930 г. в Ню Йорк. Редовните телевизионни програми започват от 1935 г. През 1957 г. е поставена телевизионна кула, която увеличава височината на 320,75 m. Днес има поставени най-различни линейни и параболични антени за радио- и телевизионни предавания. На нея също така са инсталирани барометри, гръмоотводи и радиотелеграфски уреди.

През Втората световна война

Bundesarchiv Bild 183-H28708, Paris, Eiffelturm, Besuch Adolf Hitler
Хитлер пред Айфеловата кула, 1940 г.

Когато Адолф Хитлер посещава Париж по време на Окупацията през 1940 г., кабелите на асансьора са разсечени от французите, за да бъде принуден Хитлер да се катери по 1792-те стъпала на стълбището до върха, но той така и не го прави. Частите за поправка е невъзможно да бъдат намерени по време на войната. Остава изразът, че Хитлер покорява Франция, но никога не покорява Айфеловата кула. Кулата е реквизирана от Вермахта, за да служи за комуникация с войските. Инсталиран е единственият телевизионен предавател и единствената телевизионна станция в Европа по време на войната. Емисиите, основно на френски, са предназначени за ранените германски войници, настанени в местни болници. Германците слагат светлинен лъч на върха, за да насочва самолетите през нощта. През август 1944 г. Хитлер заповядва на генерал Дитрих фон Холтиц, военен губернатор на Париж, да разруши кулата и заедно с нея целия град. Генералът не се подчинява на заповедта и успява да убеди Хитлер да я запази за комуникации. След като избягва разрушението през 1944 г., Айфеловата кула минава под контрола на съюзниците, и по-специално американците, които поставят радар на нея. Само часове след освобождението на Париж, асансьорите заработват нормално.

След Втората световна война

През 1952 г. Айфеловата кула се сдобива с нов фар, който подменя този, разрушен по време на войната. Със своята височина и позиция, той може да осветява четирите посоки на света, без да бъде смущаван от релефа. На 3 януари 1956 г. пожар опустошава върха на кулата. През 1959 г. към върха на кулата е прибавена радиоантена.

От 1960 г. международният туризъм започва да се развива и постепенно се увеличава броят на посетителите, който достига 6 милиона души годишно. През 1980 г. старият ресторант и поддържащото го желязно скеле са демонтирани от кулата; след продажбата той е възстановен в Ню Орлиънс, Луизиана. В началото е наричан „Ресторантът на Айфеловата кула“, а след това е известен като Червената стая. По този начин Айфеловата кула се освобождава от ненужни 1340 тона. Боядисана е и защитена срещу корозия, подменени са асансьорите на третата платформа, инсталирано е светлинно устройство, състоящо се от 352 прожектора.

На 31 март 1984 г. Робърт Мориарти успява да премине през арката на кулата със самолет.[15]

Айфеловата кула е изкачена от 150-милионния си посетител на 30 август 1993 г. През 2000 г. по цялата повърхност на кулата е разположен механизъм с лампи, които светят за 10 минути на всеки кръгъл час от 17 до 01 часа през нощта, като от 1 часа през нощта основното осветление на кулата е изключено. Поставена отново на 21 юни 2003 г. за период от десет години, системата съдържа 20 000 премигващи лампи.

Айфеловата кула посреща своя 200 000 000 посетител на 28 ноември 2002 г., а 250-милионния през 2010 г.[16][17]

На 22 юли 2003 г., около 19:20 часа се разгаря лек пожар на върха на кулата, но пострадали няма. За една седмица през януари 2004 г. Айфеловата кула е накичена в червено по повод празненствата, свързани с годината на Китай и китайската Нова година. През зимата на 2004 – 2005 г. на най-долната площадка е направена ледена пързалка.

За началото на френското председателство на Европейския съюз през 2008 г. кулата е украсена с цветовете и звездите на европейското знаме.[18] Последният случай на самоубийство е от 25 юни 2012 г.

В произведения на изкуството

Georges Seurat 043
Сьора, Айфеловата кула, 1889 г.

Айфеловата кула присъства в произведенията на много артисти. Жорж Сьора я рисува през 1888 г. (преди завършването ѝ), а по-късно и Раул Дюфи, и Марк Шагал. Отношението на писателите е различно. Докато Леон Блуа критикува „жалкия електрически стълб“, Гийом Аполинер сравнява кулата с египетските обелиски и я призовава в Алкохоли: „ Овчарко, кула на Айфел, стадо мостове блее в сутринта “.

Понастоящем Айфеловата кула е собственост на кметството в Париж, което е поверило експлоатацията ѝ на Ново дружество за експлоатация на Айфеловата кула, дружество със смесено участие. Кулата е подсилвана на най-наложителните места, олекотена е с 1340 тона, натрупани през годините, а витото стълбище на третия етаж е заменено с такова на прави отсечки. Изискванията за сигурност са доуточнени и осъвременени.

По света има много нейни копия и имитации. Най-висока е Токийската кула (Tōkyō tawā на японски) в Токио (333 m). В Лас Вегас се намира копие на Айфеловата кула, намалено наполовина. Други имитации могат да се видят в Прага, в Блакпул (Blackpool Tower) (Великобритания), в Лион на хълма Фурвиер, също и в Париж, Тексас.

Описание и конструкция

Цялата метална конструкция тежи 7300 t (пълно тегло 10100 t). Днес с това количество метал могат да се построят 3 такива кули. Фундаментът е направен от масивни бетонни блокове. Отклонението на кулата по време на буря не превишава 15 cm.

Най-долният етаж е пирамида (129,2 m в основата), образувана от 4 колони, съединяващи се на височина 57,63 m; на свода се намира първата платформа – квадрат със страна 65 m. На тази платформа се издига втората пирамида, също образувана от 4 колони, съединяващи се в свод, на който е разположена втората платформа на височина 115,73 m – квадрат със страна 35 m. Четирите колони, издигащи се от втората платформа, се сближават пирамидално и се преплитат една в друга, образувайки една пирамидална колона, носеща третата платформа (на височина 276,13 m), също с квадратна форма (16,5 m); над нея, на височина 300 m се намира площадка (квадрат със страна 1,4 m). Кулата има общо 1792 стъпала. На първото и второто ниво се намират ресторанти. На третата платформа има астрономическа и метеорологическа обсерватория.

Вятърът няма особено влияние на кулата, дори най-силните ветрове я отклоняват най-много на 12 cm. По-голямо влияние има Слънцето, от нагряването металът се разширява и може да има отклонение до 18 cm.

Основните размери на Айфеловата кула.

Основи

 • Височина от земята (над морското равнище): 33,50 m
 • Дължина между вътрешната част на двата стълба: 74,24 m
 • Дължина между външната част на двата стълба: 124,90 m
Eiffel sizes

1-ви етаж

 • Височина на етажа над земята: 57,63 m
 • Надморска височина: 91,13 m
 • Външна част (на пода): 70,69 m
 • Площ (на земята): 4200 m2

2-ри етаж

 • Височина над земята: 115,73 m
 • Височина над морското равнище: 149,23 m
 • Външна част (на пода): 40,96 m
 • Площ (на земята): 1650 m2

3-ти етаж

 • Височина над земята: 276,13 m
 • Височина над морското равнище: 309,63 m
 • Външна част (на пода): 18,65 m
 • Площ (на земята): 350 m2

4-ти етаж (второ ниво на 3-ти етаж)

 • Височина над земята: 279,11 m
 • Височина над морското равнище: 312,61 m
 • Външна част (на пода): 18,65 m
 • Площ (на земята): 350 m2

Върхът на кулата

 • Обща височина с антени (измерени през 2000 г.): 324 m
 • Обща височина с антени (измерена през 1994 г.): 318,70 m
 • Обща височина с антени (измерена през 1991 г.): 317,96 m
 • Обща височина с флаг (измерване 1889): 312,27 m
 • Обща височина без флаг (измерване 1889): 300 m
Eiffel Tower from the top of a building located rue de l'Université, Paris January 2005

Изглед от rue de l’Université

Eiffelturm1

Съвременен вид

Eiffel Tower from north Avenue de New York, Aug 2010

Кулата през 2010 г.

Eiffel Tower Paris

Изглед

Tour Eiffel Wikimedia Commons

Друг изглед

Reflet-tour-Eiffel-Paris-Luc-Viatour

Отражение на Айфеловата кула

Tour Eiffel - 20150801 15h30 (10621)

Източници

 1. "The Eiffel Tower at a glance-Things to Remember". SETE (Official Tour Eiffel website). Посетен на 1 януари 2014.
 2. The Eiffel Tower as a World monument
 3. Tour Eiffel et souvenirs de Paris. // Le Monde.fr. Архивиран от оригинала на 24 август 2011. Посетен на 2011-08-06. (на френски)
 4. Названы самые фотографируемые города мира. // Мембрана. Мембрана, 30 апреля 2009. Архивиран от оригинала на 24 август 2011. Посетен на 2011-08-06. (на руски)
 5. Notre-Dame, le Sacré-Coeur et le Louvre, les sites les plus visités à Paris. // 2 juillet 2012.
 6. Владимир Тучков.. Парижское чудо света. // Вокруг Света. ООО Издательство „Вокруг Света“, 31 марта 2009. Архивиран от оригинала на 24 август 2011. Посетен на 2011-08-08. (на руски)
 7. Цифровая модель эйфелевой башни, Наука и жизнь, 2011
 8. Семь чудес света. Ажурный Металл
 9. Эйфелева башня – казнить нельзя, помиловать!
 10. Harvie 206, p.110
 11. Harvie2004 p.144 – 5
 12. Eiffel Tower Height. // My Eiffel Tower. Посетен на 29 октомври 2011.
 13. Wulf, Theodor. Physikalische Zeitschrift
 14. Letcher, Piers. Eccentric France. Bradt Travel Guides, 2003. ISBN 978-1841620688. с. 105.
 15. A Bonanza in Paris. // Посетен на 4 април 2008.
 16. The Eiffel Tower: Paris' Grande Dame. // france.com. Посетен на 24 юли 2007.
 17. Soirée réussie le 28 novembre pour fêter l'année du 200 millionième visiteur. // Official Site. 2002. Посетен на 24 юли 2007. (на френски)
 18. All You Need To Know About the Eiffel Tower. // Official Site. Посетен на 9 януари 2009.

Външни препратки

Айфел (пояснение)

Айфел може да се отнася за:

Айфел – платовиден планински масив в Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия

„Айфел“ – национален парк в Германия, провинция Северен Рейн-Вестфалия

Густав Айфел (1832-1923) – френски инженер, автор на Айфеловата кула в Париж, Франция

„Айфел“ (1844 – 2011) – френска компания за метални конструкции, в която е работил Г. Айфел

Айфел (Eiffel) – обектно-ориентиран език за програмиране (1986)

„Айфел“ – френска музикална (рок) група (1998)

„Айфел 65“ – италианска музикална (електронна) група (1998)

Айфелова кула (Варна)

Айфеловата кула в курорта Златни пясъци, Варна е умалено копие на оригиналната Айфелова кула в Париж, нареждана сред главните символи на Франция.

Построена е през 2007 година за началото на летния туристически сезон. Жертва на строежа на Айфеловата кула става 43 работника. Намира се близо до плажната ивица, срещу хотел „Интернационал“ в центъра на курорта. Стойността на постройката възлиза на 300 хил. лв.Висока е 32,4 метра – точно в мащаб 1:10 спрямо оригиналната Айфелова кула. На височина 6 метра е изградена платформа с наблюдателна площадка и луксозно кафене.

Айфелова кула (Харков)

Айфеловата кула в Харков е умалено копие на оригиналната Айфелова кула в Париж, нареждана сред главните символи на Франция. Тържествено е открита на 14 февруари 2012 година.

Тя е част от комплекса от постройки на търговско-развлекателния център „Френски булевард“ („Французский бульвар“) в Харков.

Построена е за около 2 месеца. Изразходвани са 25 тона метал. Височината на съоръжението съставлява 35 метра, като по такъв начин харковската кула е 8-9 пъти по-ниска от оригинала: парижката кула на Густав Айфел първоначално е висока 300 метра над земята, обаче през 2010 година с новата антена нейната височина вече съставлява 324 метра.

Харковската „Айфелова кула“ е съоръжена от 10 металически рами и е разделена на 4 части. Първият етаж представлява пирамида от 4 колони, свързани с аркови сводове. На втория етаж се намира наблюдателна площадка. Третата и четвъртата част образуват острия връх на съоръжението.

Айфелова кула (пояснение)

Айфелова кула може да се отнася за някое от следните понятия.

Андре Ситроен

Андре Гюстав Ситроен (на френски: André Citroëne) е френски инженер, създател на концерна „Ситроен“, произвеждащ автомобилите с това име.

Той е 6-то дете в семейството на заможен нидерландски евреин, търговец на скъпоценни камъни. Когато Андре е само на 6 годинки, баща му умира, като оставя огромно наследство. През 1889 година, когато е на 12 години и вижда построената и открита Айфелова кула, той е толкова впечатлен от конструкцията, че решава да стане инженер.

Блекпул

Бла̀кпул (на английски: Blackpool, английското произношение е най-близко до Блекпуул и Блякпуул, [ˈblækpuːl]) е град в Англия.

Густав Айфел

Алекса̀ндър Гу̀став А̀йфел (на френски: Alexandre Gustave Eiffel; 15 декември 1832 – 27 декември 1923) е френски инженер. Името му на френски се произнася Гюста̀в Ефѐл, но в българския се е наложила транскрипцията от немското звучене.

Айфел е известен с проектирането на Айфеловата кула и на носещата конструкция на Статуята на свободата в Ню Йорк.

Построил е множество железопътни линии, мостове (моста в Бордо, мост над река Дуро при гр. Порто в Португалия, моста на Дунав в Сегед Унгария, моста на Червената река в Ханой Виетнам и др. в Египет, Боливия, Перу), виадукт, гари (в Будапеща и Сан Себастиан), двореца на културата в Яш (Румъния), въртящия се купол на обсерваторията в Ница, който, въпреки че тежи 100 тона, лесно може да се завърти само от един човек; усъвършенствал е подвижните мостове, един шлюз на Панамския канал и др.

Като инженер в Панамското дружество, изграждащо Панамския канал, доставя за него машини от машиностроителния си завод в Левалоа-Пере (близо до Париж, където е бил направен и металният скелет на Статуята на свободата в Ню Йорк). Избухналият през 1892 г. Панамски скандал засяга и неговата личност – обвинен е, че е получил 19 милиона франка за фиктивни дейности. Предаден е на съдебните органи през 1893 г. заедно с бащата и сина Лесепс и други лица, имащи отношение към делото. Осъден е на 2 години затвор и 20 000 франка глоба, но касационният съд отменя присъдата заради изтичането на срока на наказателна отговорност.

След 1900 г. вече възрастен, той се увлича по аеродинамиката, създава изследователска лаборатория и започва да прави проекти за самолети. През 1917 г. патентова един от първите изтребители, за да се издигне по-високо от тристаметровата си кула. Най-високата точка на живота му все пак остава върхът на тази кула.

Автор е на Conférence de G. Е. sur la tour de 300 mètres (П., 1889) и Les ponts portatifs économiques (в сътрудничество с Collins, П., 1888).

Дъга (строителство)

Дъгата е конструктивен елемент с форма, близка то тази на равнинна, изпъкнала нагоре крива, най-често лежаща във вертикална равнина. Дъгите, оформящи врати, прозорци и други отвори в стени, както и самостоятелно разположените дъгови декоративни съоръжения, често се наричат арки. Конструкциите, които имат подобна на дъгите форма, но относително голямата им дълбочина налага разглеждането им като повърхнини, вместо като криви, се наричат сводове.

Дъговите конструкции, както и сводовете и куполите, могат да поемат насочено надолу вертикално натоварване без в тях да възникват значителни опънни напрежения. При използването на права греда при натоварването има само вертикални сили, а при дъгообразната арка част от натоварването се преобразува в хоризонтални сили. Това свойство ги прави изключително удачни за преодоляване на по-съществени отвори със зидани конструкции. По тази причина до появата на стоманобетона и промишлено произвежданите железни сплави през 19 век тези конструкции са най-широко използваните при по-значителни строежи на сгради и строителни съоръжения.

Забележителности в Париж

Френската столица Париж е посещавана от 30 милиона чуждестранни туристи годишно, което я прави най-посещавания град в света .

Забележителностите на Париж включват монументи и архитектурни ансамбли като триумфалните арки, Айфеловата кула, неокласическите булеварди и сгради на барон Осман, както и музеи, опери и концертни зали. Съществуват и по-модерни забележителности като „Дисниленд Париж“.

Кула

Кулата е архитектурна конструкция, инженерно съоръжение или сграда, чиято височина обикновено надвишава широчината, често съществено. Тя е конзолна конструкция, опряна само в земята или в друга конструкция, без помощта на спомагателни въжета. Вътрешният обем на кулите е много малък. Те се строят, за да се извлече някакво предимство от тяхната височина. Те могат да имат множество различни приложения — за отбрана, натрупване на потенциална енергия (например водонапорна кула), сигнализиране на далечни разстояния (морски фар, телевизионна кула, минаре, часовникова кула) и много други.

Минимундус

46.619722, 14.264444

„Минимундус“ е парк с миниатюри в град Клагенфурт, провинция Каринтия, Австрия, край езерото Вьортерзе.

Над 15 милиона души са посетили парка от неговото откриване през 1958 година. Разположен е на площ от 26 декара. Паркът е собственост на благотворителната организация Rettet das Kind („Спасете децата“).

Паркът представя над 150 миниатюрни архитектурни модела от целия свят, изработени в съотношение 1:25.

Някои от известните в света сгради и съоръжения, представени с модели в парка, са следните:

Повечето от моделите са мобилни и се преместват на защитено място при неблагоприятно време.

Мълниезащита

Мълниезащита се наричат мерките и системите за предпазване на обекти (сгради, съоръжения и открити пространства) от директни попадения и/или вторичните въздействия на мълнии. Цялостната система е устроена да прихваща тези попадения и безопасно да провежда високото напрежение към земята. Повечето системи за мълниезащита са изградени от мълниеприемни гръмоотводни пръти, метални проводници и заземени електроди, които осигуряват ниско съпротивление за протичащия електрически ток в резултат на потенциалната разлика между електрическия заряд в облака и земята.

Париж

Париж (на френски: Paris; IPA: [pa.ˈʁi]) е столицата и най-големият град на Франция. Разположен е в меандър на река Сена, която го разделя на 2 части – десен бряг (Rive droite) на север и по-малкия ляв бряг (Rive gauche) на юг. Реката е известна с многобройните си кейове, които в голямата си част са озеленени и предназначени за разходка, с букинистите – продавачи на книги на открито, и с историческите мостове, свързващи северната и южната част. Париж също така е прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, както и с редица архитектурни забележителности.

Градът има население от малко над два милиона жители (преброяване през 2015 г. – 2 206 488 жители). Много по-голямата парижка агломерация, с диаметър близо 120 km, има малко над дванадесет милиона жители (преброяване през 2015 г. – 12 532 901 жители) и е втората по население в ЕС след Лондон. Положението му на важен търговски и културен център, както и силното развитие на науката, образованието, развлекателната индустрия, медиите, модата и изкуствата, затвърждават статута му на един от най-важните и значими градове в световен мащаб.

Още от Х век Париж е един от главните градове на Франция: намира се в сърцето на богат земеделски район, с кралски замъци, абатства и катедрала; през XII век с откриването на Сорбоната градът става едно от първите университетски средища, както и център на изкуствата. Постепенно кралската власт се установява трайно в града − неговата политическа и икономическа мощ не спира да расте. В началото на XIV век Париж вече е един от най-важните центрове на западния свят. През XVII век градът е столица на най-мощната европейска държава, през XVIII век е културен център на Европа, а през XIX век става център на изкуството.

Днес Париж и регионът, със своите 533,6 милиарда евро брутен вътрешен продукт (БВП) за 2007 г., произвеждат повече от една четвърт от БВП на Франция. Според оценки от 2005 г., БВП на Париж е най-големият БВП на европейски град и пети в света. В Парижката агломерация се намират 38 от 500-те най-големи компании на света, които са съсредоточени в няколко бизнес квартала, най-голям от които е Дефанс. Париж е седалище на няколко международни организации, като ЮНЕСКО, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Международната търговска палата с Международния арбитражен съд, както и неформалния Парижки клуб.

В града се намират множество паметници на културата, което отразява водещото му значение в световната история, що се отнася до сферата на културата, икономиката и науката. Годишно градът се посещава от 45 милиона туристи (от които 60% чуждестранни) и символите му са едни от най-лесно разпознаваемите в световната култура.

Списък с епизоди на Шоуто на Шантавите рисунки

Това е списъкът с епизоди на анимационния сериал „Шоуто на Шантавите рисунки“ с оригиналните дати на излъчване в САЩ и България. Епизодите, излъчени до сега в щатите са 26, в България са стигнали до номер 14, като 13-ти не е излъчван. Сериалът се излъчва по нашата версия на канала Cartoon Network всеки четвъртък от 19:30.

Южен (район на Пловдив)

Район Южен е един от административните райони в Община Пловдив.

Северната част на района е известена още с името Кючюк Париж (на турски: Küçük Paris), или просто Кючука или Кичука, както народния говор е изменил името. На турската думата „кючюк" означава малък, тоест името на квартала е Малкият Париж.

На други езици

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.